Termékkeresés

Cardinal

PDFNyomtatásE-mail
Szabadgyökeres oltvány
(40-60 cm növények)
Cardinal_52cc1fb641f71.jpgCardinal_52cc1fb641f71.jpg
Leírás

Hasonnevei: Kardinal.

Származása: A Flame Tokay és a Ribier keresztezéséből állították elő Snyder, E. és Hármon, F. Kaliforniában (USA, 1939). Fajta hibrid.

Elterjedése: Kisebb-nagyobb mértékben szinte valamennyi szőlőtermesztő országban termesztik. Az egyik legpiacosabb, legkönnyebben és igen jó áron értékesíthető csemegeszőlő. Hazánkban 1963-ban kezdődött meg honosítása. Állami elismerésben 1970-ben részesült. Kezdeti gyors ütemű terjedése később lelassult. Az árutermelő gazdaságokból kiszorult.

Tőkéje: Erős növekedésű, gyér számú, mereven álló vesszőzetű.

Vesszői: Világosbarnák, vastagok, hosszú ízközűek, a rügyek nagyok, elállóak, hegyesedők, csupaszok.

Vitorlája: Fényes, halványbronzos, csupasz.

Levele: Nagy, kissé sarkos, világoszöld, vékony szövetű, sima felületű, alig tagolt, vállöble nyílt, kancsó alakú. Levélszéle csipkés. Fonáka csupasz, erei csak a tövi részükön halványpirosak. A hajtás minden részére a zöld tónus jellemző.

Fürtje: Igen nagy (300 g), laza, változatos alakú.

Bogyói: egyenlőtlenek, a jól fejlettek nagyok, majdnem gömbölyűek, változó bíborvörös, kékes-vörös színűek, esetenként elég világos árnyalatúak, vastag, de olvadó héjúak, húsosak, lé-szegények, ropogósak, nem savasak, jellegtelen ízűek. Tetszetős fürtje és bogyója miatt az egyik legpiacosabb fajta.

Termesztési értéke: Rövid tenyészidejű, igen korai érésű fajta. A fogyasztási érettséget rendszerint augusztus elején, augusztus közepén eléri. Már 12 mustfoknál is ehető. Savszegény bogyói közvetlenül színeződésük után fogyaszthatók.

Erős növekedési erélyű. Bőtermő. Egyike a legnagyobb bogyójú, legmutatósabb megjelenésű fajtáknak. Hátrányos tulajdonsága, hogy bogyói nem egyenlő nagyságúak és gyakran, különösen az árnyékban fejlődött fürtök esetében színeződésük sem megfelelő. A rosszul színeződött, sok kis bogyót tartalmazó fürtjei kevésbé piacosak.

Ültetvényének, tőkéinek helyét gondosan kell kiválasztani. Napos, szellős, védett, meleg fekvésbe való, mivel fagy- és rothadásérzékenysége szembetűnő. A zsendülést megelőző időszaktól kezdve a bogyó héja a legkisebb esőre is felreped. A Cardinal ezen tulajdonságai miatt elsősorban azon országok fajtája, ahol az érés alatt ritkán esik az eső, s a telek enyhék.

Rövidmetszést igényel. Sikeresen csak gondos zöldmunkával lehet termeszteni.

Szedését nehezíti, hogy furt-kocsánya törékeny.

Jól szállítható és átmeneti hűtőházi tárolásra is alkalmas fajta.

 

Telepíthetősége: Minden borvidéken és bortermő helyen telepíthető.

Kosár

 x 

Üres Kosár

Termékkeresés

Webáruház