Termékkeresés

Szibériai mézbogyó Kamczadalka (Lonicera kamtschatica)

PDFNyomtatásE-mail
K9*9 konténeres/cserepes (20-30cm növények)
Szib__riai_m__zb_52d68ae6b15f0.jpgSzib__riai_m__zb_52d68ae6b15f0.jpg
Leírás

A kamcsatkai mézbogyó közeli rokonságban áll a búbos lonccal, mely virágzása idején, késő estéken egész illatfelhőket áraszt, de a csíki teleket nem tűri. Így ha valakit eddig bosszantott, hogy hideg klímánk miatt nem lehet illatos lonc az udvarán, akkor most részben kárpótolhatja magát azzal, ha ültet néhány ilyen, kevésbé illatos, de annál ízletesebb gyümölcsű loncfélét.

 

Lévén, hogy egy olyan haszonnövényről van szó, amely az enyhén savas talajon érzi jól magát, és akár a mínusz 40 Celsius-fokot is túléli, érdemes a mi klimatikus viszonyaink mellett nevelni. Hosszúkás, kék színű, édes, mézillatú gyümölcse nyár elején érik, megelőzve a többi bogyós gyümölcsöt.

 

A bogyókat fogyaszthatjuk frissen, és elkészíthetjük befőttnek, esetleg aszalhatjuk későbbi fogyasztásra, vagy felhasználhatjuk sütemények, fagylaltok ízesítésére is. Japánban egyik fajtája annyira népszerű, hogy még fagylaltot is készítenek belőle. Táplálkozási értékét magas antioxidáns- és vitamintartalma adja.

 

Mivel betegségei és kártevői nincsenek, talajjal és ápolással szemben nem igényes, termesztése egyszerűnek mondható. A kertben egy félárnyékos, nedves helyet válasszunk neki, itt megfelelően fogja érezni magát, és a kifejlett másfél méter magas bokor mint dísznövény is érvényesülhet a más növények által nem kedvelt helyen.

 

Nem önbeporzó növény, ezért a jó termés érdekében ajánlott legalább három tövet ültetni. Termése kék, mézédes kb. 2 cm-es bogyó.Teljesen fagyálló, igénytelen; gyakorlatilag bármilyen talajon megél.

 

Kiskertekben és edényben is tartható.

 

Termése májusban érik be.Ehető gyümölcse sok C- és sok B-vitamint, valamint antioxidánst (antociánt) tartalmaz. Japánban lekvárt, italt és fagylaltot is készítenek belőle. Látványos termései miatt díszbokornak is ültetik.

 

Gyümölcse ehető nyersen, de kiváló lekvár és ínyenceknek pálinka készítésére is alkalmas.

 

 

Kosár

 x 

Üres Kosár

Termékkeresés

Webáruház