Termékkeresés

Eszter

PDFNyomtatásE-mail
Rezisztens szabadgyökeres oltvány
(40-60 cm növények)
Eszter_52cc22000f52f.jpgEszter_52cc22000f52f.jpg
Leírás

Származása: Szegedi Sándor és társai állították elő a Seyve-Villard 12375 (Eger 2) és a Magaracsi csemege keresztezésével 1969-ben. Fajhibrid. 1995-ben az FVM SZBKI jelentette be állami minősítésre.

Elterjedése: Próbatermesztésre engedélyezett csemegeszőlő fajta

Tőkéje: Erősen növő, sűrű vesszőzetű.

Vesszői: Közép-vastagok, hosszúak, rövid vagy középhosszú ízközűek, világossárgák, korán érők. Rügyei közép-nagyok, hegyesedők, sötétbarnák, csupaszok.

Vitorlája: Bronzos-zöld, fényes és csupasz.

Levele: Közép nagy, ötszögletű, tagolatlan. A vállöble közép-mély és záródó. A levél széle fűrészes, mélyen és sűrűn bemetszett. A levéllemez zöld, sima, kissé a fonáka felé hajló, a színe és a fonáka is csupasz. A szártag zöld, kissé bronzos.

Fürtje: Nagy (fürt átlagtömege 340 g), vállas, kissé tömött, de a bogyók nem deformálódnak, fürtkocsánya középhosszú és zöld

Bogyói: Közép-nagyok, oválisak, sötétkékek, héjuk vékony, szívós, erősen hamvas, magjuk kevésbé érződik, húsa ropogós.

Termesztési értéke: Igen korán, augusztus első felében érik. Megbízhatóan terem (12-14 t/ha). Termékeny rügyű. Sűrű lombja miatt gondos zöldmunkát igényel. Rövidmetszéssel szép fürtöket nevel.

Kedvezőtlen évjáratokban a termékenyülése hiányos és ilyenkor apró, zöld bogyók maradnak a fürtökben.

Téltűrése közepes. A gombás betegségeket jól tűri. Peronoszpórával szemben jó az ellenállása. Lisztharmatra kissé fogékony. Bogyói közepesen rothadnak.

Kedvező fürtméretű, sötétkék és hamvas bogyói miatt szépen csomagolható és jól szállítható. Piacos fajta.

 

Telepíthetősége: csemegeszőlő-termesztési körzetek, házi kertek értékes fajtája lehet a koraisága és sötétkék színe miatt. A bioszőlő-termesztésre is alkalmas, mert kevés permetezéssel is biztonságosan termeszthető.

Kosár

 x 

Üres Kosár

Termékkeresés

Webáruház