Termékkeresés

Szupergyors, üdezöld sövény turkesztáni szilből

PDFNyomtatásE-mail
Szabadgyökeres (60-80 cm-es növények)
__dez__ld_csoda__4b969b61233cd.jpg__dez__ld_csoda__4b969b61233cd.jpg
Leírás

turkesztáni szil a szilfafélék (Ulmaceae) családjának szil (Ulmus) nemzetségébe tartozó növényfaj. Turkesztánban, Kelet-Szibériában, Mongóliában, a Tibetben (Xizang), Észak-Kínában, az indiai Észak-Kasmírban és Koreában őshonos. A turkesztáni szilt Ázsiában, Észak-Amerikában és kisebb mértékben Európában (főleg Dél-Európában) termesztik is.

Két év alatt teljesen zárt, kerítésmagasságú tömör növényfalat képez. Rendkívül igénytelen a talajra, tehát a homokos talajon éppen olyan jól fejlődik, mint a lazított agyagos, kötött talajtípusokon.

Hihetetlenül gyors növekedésével lopta be magát a szívünkbe: a 7 éves fák már közel 12 méteresek! Kora tavasszal az egyik legelső virágzó fa, a méhek igen nagy hévvel gyűjtik róla a virágport: a fák alatt állva hangos zsongás figyelhető meg. Bár a szileket alaposan tizedeli a szilfavész nevű tömlősgomba, a turkesztáni szil igen ellenálló a kórokozóval szemben: eddig a legkisebb károsodást sem észleltük rajta! Ellenállóságát irodalmi adatok is megerősítik. Fája rendkívül szívós, ellenálló, talajban és vízben is tartós, nagy teherbírású, sokrétűen felhasználható. Díszkertekben igen gyorsan árnyat adó, mutatós, terebélyes fa, de nyírott sövénynek, vagy szélfogó sávok telepítésére is kiválóan alkalmas. A sziket is bírja! Energiaerdők-ültetvények létesítésére is alkalmas!

Kosár

 x 

Üres Kosár

Termékkeresés

Webáruház