Termékkeresés

Homoktövis - Hippophae rhamnoides

PDFNyomtatásE-mail
Szabadgyökerű magvetésből származó 30-50 cm növények
Homokt__vis___Hi_52d693e6313d6.jpgHomokt__vis___Hi_52d693e6313d6.jpg
Leírás

A terméshez nő és hímivarú növény is szükséges, mivel kétlaki. Vitamintartalma és gyógyhatása miatt a gyógynövények királynőjének is nevezik.

 

Gyógynövényként és madárbarát sövénynek is felhasználható. Élő sövény ültetésére is ajánlott.

 

A homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) az egyik legrégebben használt gyógynövény, termését a tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Latin neve arra utal, hogy az ókori görögök lovaikat a növény termésével etették, hogy szőrük fényes, egészséges legyen.

 

Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkban is honos.

 

A homoktövis termése jelentős mértékben tartalmaz C-vitamint (150-316 mg%), karotint (10-15 mg%), B1- (0,016-0,039 mg%), B2 –vitamint (0,03-0,056 mg%) és E-vitamint (0,8 mg%). Figyelemre méltó a kalcium-, magnézium- és cinktartalma. A homoktövis terméshúsa 1-2%, magja pedig 12-15%-ban hordoz zsíros olajat, amely más-más összetételt mutat. A húsban elsősorban palmitin- és palmitoleinsavat, a magban inkább linol- és linolénsavat találhatunk.

 

Nagy antioxidánsvitamin- és flavonoidtartalma miatt a homoktövis értékes eszköz lehet a daganatprevencióban és a sugárterápia kellemetlen kísérőjelenségeinek enyhítésében. Immunerősítő, késlelteti az öregedési folyamatokat. Hatásos a máj betegségei ellen, kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre. A magolajnak baktericid hatást tulajdonítanak. Olaját sikerrel alkalmazzák a bőrgyógyászatban, elsősorban égési, fagyási sérülések kezelésére, gyulladáscsökkentésre.

 

 

(ezen magvetésű növények ivara nem ismert, min. 10 darab ültetésénél a legvalószínűbb a beporzás)

Kosár

 x 

Üres Kosár

Termékkeresés

Webáruház