Termékkeresés

'CSENGŐDI' rezisztens meggy

PDFNyomtatásE-mail
Rezisztens szabadgyökeres oltvány (125-150 cm növények)
Cseng__di_52cc61ca19716.jpgCseng__di_52cc61ca19716.jpg
Leírás

Apostol János szelektálta a Csengőd-Akasztó környékén található Bosnyák meggy populációból. 1990-ben kapott állami elismerést, mint választékbővítő fajta. A Meteor korai meggy után kb. 5-7 nappal, június 10-e körül kezd érni. Érése elhúzódó. Előfordul, hogy a fa egyes ágain kb. 8-10 nappal később érnek a gyümölcsök. A későn érő gyümölcsök aránya elérheti a 10-15 %-ot is. Ez feltehetően annak a következménye, hogy a rügymutáció során periklináris kiméra fejlődött ki (a rügy nem teljes egészében alakult át), így az utódok heterogének lesznek. 

Gyümölcse kicsi-közepes méretű (4-5 g), átlagátmérője 21-22 mm. Kissé megnyúlt, gömb alakú gyümölcsének héja középvastag, szívós, sötétbordó színű. Húsa középkemény, sötétpiros, erősen festőlevű, savas meggyízű. Kocsánya hosszú, pálhalevél nélküli, a gyümölcstől nem válik szárazon. Géppel betakarítva azonnali feldolgozás szükséges.

Fája igen erős növekedésű, a Pándy meggynél nagyobb fát nevel. Erősen feltörekvő, szabályos gúla alakú koronája termőkorban széthajló. Koronaalakító metszést alig igényel. Ha fiatal korban erősen metsszük, nagyon erős lesz a növekedése. Termésének zömét rövid termőnyársakon hozza, felkopaszodásra nem hajlamos. Későn fordul termőre, utána – a nemesítő adatai szerint – rendszeresen bőven terem. Virágzása középkorai, virágai öntermékenyek.

Fő értéke, hogy a blumeriellás levélfoltosodással és a moníliás ágelhalással szemben nagyfokú ellenállósággal rendelkezik, így kevesebb permetezést igényel. Konzervipari célra, elsősorban légyártásra és élelmiszerszínezésre kiválóan alkalmas fajta. A rezisztencianemesítésben elsőrendű génforrás.

Kosár

 x 

Üres Kosár

Termékkeresés

Webáruház