Termékkeresés

Új!Korai kajszi 'HARMAT'

PDFNyomtatásE-mail
Cserepes oltvány (125-150 cm növények)
Leírás

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen előállított fajta. A 'Korai piros' előtt 10-12 nappal érik. Gyümölcse közepes méretű (40g), erősen megnyúlt, lapított. Héja világos narancssárga, fedőszínnel kismértékben borított. Húsa világos narancssárga, közepes keménységű, magvaváló. Íze jó. Nagyméretű feltörő koronát nevel. Termőképessége jó. Virágai korán nyílnak, önmeddők. Porzói: Ceglédi Piroska, Ceglédi óriás, Harcot.

 A Harmat a Kertészeti Egyetem Nemesítési Tanszékén született: Pedryc Andrzej és Tamássy István nemesítette. Nevét onnan kapta, hogy olyan korai a barackok világában, mint mezőn a harmat. Amikor a tanszéken dolgoztam, láthattam a virágmegfigyelési vizsgálatokat, amelyeket a mínusz 25 és 28 fokos nagy téli hidegek után végeztünk. Ez a fajtajelölt kitűnt azzal, hogy virágainak egy része még ezeket a kemény hidegeket is épségben átvészelte. Az életben maradt virágok száma alapján téltűrése közepes osztályzatot kapott, de a megmaradt virágok döntő többségéből gyümölcs fejlődött, és ezeket a fák ki is nevelték. Ráadásul hihetetlenül korán érik: általában június közepén, késői, hideg évjáratokban június második felében, vagyis a cseresznyével egy időben.

Az, hogy magyar barack, először nem is akarták elhinni a magyar kereskedők. Ez akkor történt, amikor Kecskemét térségében az egyik téeszültetvény a rendszerváltozás után magánkézbe került, és a gazdák a nagybani piacra vitték a gyümölcsöket. A kereskedők hitetlenkedve kérdezték, hogy honnan szerezték ezt a spanyol árut. Amikor a gazdák azt válaszolták, hogy az Alföldön termett, kinevették őket, mondván, hogy ez nem létezik, ilyen korai barack Magyarországon nincs. Ezek után azonban megvették, méghozzá jó áron, így a kilencvenes évek elején a huszonhat Harmat barackfa annyi pénzt hozott a konyhára, hogy a gazda már június végén a pénzénél volt.

Ez a fajta korán virágzik. Részben öntermékenyülő fajta. Jó pollenadói a Ceglédi Piroska, a Ceglédi óriás és a kanadai Harcot fajta. Gyümölcse középnagy, 35-45 gramm tömegű, megnyúlt tojásdad alakú, a kocsány felé kúposan összeszűkülő, oldalról lapított, tehát a Mandula kajszira emlékeztet. A gyümölcs héjának alapszíne a krémszíntől kezdve a narancssárgáig terjed. Napos oldalán kárminpirossal bemosott. Szöveti szerkezete finom, puha, alig érezhető rostokkal, íze üde. Fája erős növekedésű, felfelé törekvő koronájú, kevés elágazódással. Két fontos kórokozó gombával, a gnomóniával és a moníliával szemben közepesen fogékony. Koraisága miatt a frissgyümölcs-piac megbecsült fajtája lehet, hiszen primőr jellege révén extraprofittal kecsegtet, még a dél-európai importáruval is felveszi a versenyt. Lajosmizsén az egyik faiskola foglalkozik a szaporításával.

Kosár

 x 

Üres Kosár

Termékkeresés

Webáruház