Termékkeresés

'HEIDELFINGENI ÓRIÁS'

PDFNyomtatásE-mail
Szabadgyökeres fa 150-200 cm növények
Heidelfingeni óriásHeidelfingeni óriás
Leírás
 
Németországi eredetű régi fajta, mely csaknem az egész világon elterjedt, és ismert fajta. Németországban több típusát termesztik.
A legfontosabb világfajták egyike. Áruértéke elmarad ugyan a Germersdorfi óriás fajtáé mögött, de késői érése, jó szállíthatósága, konzervipari alkalmassága mellett, jó pollenadója a középidőben virágzó cseresznye fajtáknak. Edzett, ellenálló fajta, az ország területén mindenhol termeszthető, de gyümölcsnagysága csak jó tápanyag és vízellátottságú termőhelyen megfelelő. Száraz helyen, különösen túlterhelt fáin egyenetlenül érő és gyümölcsei is aprók maradnak.
Ismert társnevei: Hedelfinger Reisenkirsche, Bigarreau Géant d’ Hedelfingen, Hedelfinger.
Gyümölcse: Június végén - július elején érő gyümölcse középnagy, átlagtömege 5,5 gramm 22-24 mm átmérőjű megnyúlt szív vagy tojásdad alakú. Héja sötétvörös apró, világospirossal, teljesen éretten feketéspirossal pontozott. Félkemény húsa sötét, kárminpiros, bőlevű, magvaváló. Íze éretten kellemesen édes-savanykás, fűszeres zamatú. Az érés kezdetén kesernyés ízű, ezért szedésével meg kell várni a teljes érést. Kocsánya hosszú. Szárazon válik a kocsánytól. Géppel, lecsüngő koronája ellenére, jól betakarítható. Frissfogyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas.
Fája erős növekedésű, nagy széthajló gömb koronát nevel. Idős korban vékony vesszei következtében jellegzetes lecsüngő a koronája. Rendszeres metszést nem, csak koronaritkítást igényel.
Középkésőn virágzik. Porzófajtái: a Germersdorfi 1-es, és 3-as, a Solymári gömbölyű, a Van, Katalin és a Kavics fajták. Jó pollenadója a Germersdorfi klónoknak a Solymári gömbölyűnek és a Van-nak.
Vadcseresznyén és sajmeggyalanyon egyaránt jól fejlődik.

Kosár

 x 

Üres Kosár

Termékkeresés

Webáruház